top of page
Search

Wat voor soort hout gebruik je best in je kachel?

Updated: Sep 20, 2023

Als het gaat om het maken van vuur in een open haard, kan de houtsoort die je gebruikt een groot verschil maken in termen van warmteafgifte, brandtijd en de hoeveelheid geproduceerde rook en as. Verschillende houtsoorten hebben verschillende eigenschappen die de algehele prestatie van je haard kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende houtsoorten die in open haarden worden gebruikt en hun kenmerken.


De 8 meest voorkomende houtsoorten

1. Hardhout

Hardhout zoals eik, esdoorn en okkernoot zijn de beste opties voor open haarden omdat ze heet en lang branden. Deze houtsoorten hebben een hoge dichtheid en een laag vochtgehalte, waardoor ze minder rook en as produceren dan naaldhout. Hardhout heeft ook een hogere energie-inhoud, wat betekent dat het per blok meer warmte afgeeft dan zachthout.


2. Naaldhout

Naaldhout zoals grenen, ceder en sparren zijn minder dicht en hebben een hoger vochtgehalte dan hardhout. Dit betekent dat ze sneller verbranden en meer rook en as produceren. Ze zijn ook niet zo heet als hardhout. Hoewel ze in open haarden kunnen worden gebruikt, is het beter om ze te gebruiken als aanmaakhout om vuur te maken.


3. Vruchthout

Vruchthout zoals appel, kers en perzik zijn dichter dan naaldhout en branden langer. Ze produceren ook minder rook en as dan naaldhout. Ze hebben ook een kenmerkend aroma dat een aangename geur aan uw kamer kan toevoegen.


4. Eik

Eik is een van de meest populaire houtsoorten die in open haarden worden gebruikt. Het brandt hevig en lang en produceert minder rook en as in vergelijking met andere houtsoorten. Eikenhout heeft ook een hoge energie-inhoud, waardoor het per blok meer warmte afgeeft dan andere houtsoorten.


5. Esdoorn

Esdoorn is vergelijkbaar met eikenhout wat betreft brandtijd en warmteafgifte. Het produceert ook minder rook en as. Het heeft een licht zoet aroma dat een aangename geur aan je kamer kan geven.


6. Kers

Kers is een dichte soort hardhout dat hevig en lang brandt. Het heeft een zoet aroma dat een aangename geur aan uw kamer kan toevoegen.


7. Es

Ook es is een prima houtsoort met goede brandeigenschappen en weinig rookontwikkeling. Het heeft ook een hoge energie-inhoud, waardoor het per snoer meer warmte afgeeft dan andere houtsoorten.


8. Berk

Berk is ook een type hardhout met prima brandeigenschappen. Het heeft ook een hoge energie-inhoud, waardoor het per blok meer warmte afgeeft dan de meeste andere houtsoorten.


Het vochtgehalte van hout

Naast de houtsoort is het ook belangrijk om rekening te houden met het vochtgehalte van het hout. Hout met een vochtgehalte van minder dan 20% wordt als droog beschouwd en is de beste optie voor open haarden. Nat hout zal meer rook en as produceren en zal niet zo efficiënt verbranden. Het is aan te raden om het hout minimaal 6-12 maanden op te slaan voordat je het in de open haard gebruikt om er zeker van te zijn dat het droog genoeg is.

Verschillende houtsoorten

Hoe kies je een houtsoort?

Kortom, bij het kiezen van de houtsoort voor uw haard is het belangrijk om rekening te houden met de warmteafgifte, de brandtijd en de hoeveelheid geproduceerde rook en as. Hardhout zoals eik, esdoorn en okkernoot zijn de beste opties omdat ze heet en lang branden en minder rook en as produceren. Naaldhout zoals dennen, ceders en sparren kan worden gebruikt als aanmaakhout om een vuurtje te helpen aansteken. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het vochtgehalte van het hout en ervoor te zorgen dat het droog is voordat u het in de open haard gebruikt.


Meer advies nodig? Contacteer ons team dan gerust.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page