Je kan in de handel verschillende soorten hout verkrijgen voor je open of gesloten haard. In dit artikel leggen we uit wat voor soort hout je best gebruikt en hoe je het best bewaart. Zo kan je je haarvuur efficiënt aansteken voor meer langer en meer warmte.
1. Gebruik alleen droog hout
Slecht brandende haarden zijn vaak het gevolg van hout dat niet voldoende gedroogd is om te stoken. Daarom is het belangrijk dat je enkel gedroogd brandhout gebruikt in je houthaard. Deze stammen zorgen voor voldoende rendement en warmteafgifte zodat uw haard ten volle wordt gemaximaliseerd.
Zorg ervoor dat je geen hout verbrandt dat:
· Nog nat is
· Nog groen is
· Verrot is
· Beschimmeld is
· Verwerkt is (denk aan MDP, OSB, multiplex, etc.)
· Geschilderd of behandeld is
Andere materialen dan gedroogd brandhout in je haard opstoken zijn ten strengste verboden. Denk daarbij aan plastic, piepschuim of andere huishoudelijke artikelen.
Gedroogd hout heeft enkele kenmerken. Zo heeft het een warme, bruine of beige kleur in plaats van een groenachtige tint. De schors kan van het hout afvallen en de stammen kunnen ruw of gespleten zijn.
Als je echt zeker wilt zijn dat je brandhout droog genoeg is, dan kan je dat testen met een vochtmeter. Hout dat minder dan 20% vochtpercentage heeft, is geschikt om in de haard te stoken.
2. Breng het hout binnen voor elk vuur
De meeste mensen slaan hun hout op op een koude plek. Denk aan een tuinhuis, een garage of een overdekte buitenplaats. Deze koude kan een invloed zijn op je haardvuur. Koudere houtblokken zijn namelijk moeilijker te verbranden.
Om het meeste rendement te halen uit je hout, is het wenselijk om de blokken een dag op voorhand binnen te brengen. Hout op kamertemperatuur kan enorm helpen om je vuur in stand te houden omdat het extra energie kan vergen van het vuur om de koudere blokken op te warmen.
3. Meer warmteafgifte en warmteduur bereik je met hardhouten blokken
Eiken- of essenstammen hebben doorgaans een hogere densiteit dan zachthout zoals naaldhout of grenen. Dit betekent dat ze langer en meer warmte kunnen afgeven omdat ze langzamer branden.
Hardhout wordt doorgaans duurder verkocht dan zachthout. Dat lijkt misschien een nadeel, maar er is een reden voor. Hardhout heeft door zijn densiteit namelijk meer tijd nodig om uit te drogen in vergelijking met zachthout. Het voordeel is dan wel dat het rendement van hardhout vele malen hoger ligt. Je kan dus langer stoken en je krijgt meer warmte.
Maak gebruik van deze tips wanneer je volgende keer je haard aansteekt en je zal zeker je rendement weten te maximaliseren.
Goeyvaerts wenst je alvast een warme winter!
Kommentare