top of page
Search

Creosoot: wat is het en hoe voorkom je het?

Updated: Sep 20, 2023

Creosoot is een donkere, olieachtige substantie die ontstaat wanneer hout of ander organisch materiaal bij hoge temperaturen wordt verbrand. Het wordt meestal aangetroffen in de schoorstenen van houtkachels, open haarden en houtgestookte ketels. Creosoot kan zich ophopen op de wanden van de schoorsteen en brandgevaar opleveren. Het kan ook schadelijke gifstoffen in de lucht afgeven wanneer het brandt.


Creosoot ontstaat wanneer hout wordt verbrand bij te lage temperaturen. Dit kan gebeuren wanneer een vuur smeult of wanneer er niet genoeg zuurstof in het vuur is om het hout volledig te laten branden. Terwijl het hout brandt, komen er gassen vrij die kunnen condenseren op de wanden van de schoorsteen en een kleverige, teerachtige substantie vormen die creosoot wordt genoemd.


De 3 hoofdtypen creosoot


1. Creosoot in de eerste fase

Dit is een lichtgekleurde, poederachtige substantie die gemakkelijk te verwijderen is en een minimaal risico op schoorsteenbrand met zich meebrengt.


2. Creosoot in de tweede fase

Dit is een donkerdere, hardere substantie die moeilijker te verwijderen is. Het kan schoorsteenbranden veroorzaken als het niet goed wordt schoongemaakt.


3. Derde stadium creosoot

Dit is een dikke, harde, zwarte substantie die bijna onmogelijk te verwijderen is. Het is licht ontvlambaar en vormt een ernstig risico op schoorsteenbrand.


Hoe vermijd je creosootvorming?

Om creosootvorming in uw schoorsteen te voorkomen, is het belangrijk om droog, goed gedroogd hout te stoken en het vuur op een hoge temperatuur te houden. Ook is het belangrijk om uw schoorsteen regelmatig te laten reinigen door een professionele schoorsteenveger. Dit zal helpen om eventuele opbouw van creosoot te verwijderen en het risico op schoorsteenbrand te verminderen.


Heeft uw haard een onderhoud nodig? Bekijk dan hier onze services.

Commentaires


bottom of page