top of page
Search

Moet uw gashaard overgeschakeld worden op rijk gas?

Updated: Sep 20, 2023

Om uw woning te verwarmen zijn er tal van mogelijkheden. Heel wat gezinnen kiezen voor een gashaard die aangesloten is op het centrale distributienet. Nederland is grote leverancier van aardgas in België en wil de uitvoer naar ons land verminderen en stopzetten in 2030. De reden daarvoor? De gasreserves raken uitgeput. Om de bevoorrading op lange termijn te verzekeren vergt dat in sommige huishoudens een aanpassing of vervanging van (oudere) aardgastoestellen. Maar wat nu met uw gashaard, moet ook u de omschakeling maken? Wij informeren u graag.

Wat zijn arm (laagcalorisch) en rijk (hoogcalorisch) gas?

In de toekomst zal ‘arm’ gas uit het noorden van Nederland dus vervangen moeten worden door ‘rijk’ gas, afkomstig uit andere landen. In België worden op dit moment beide soorten aardgas geleverd:

  • Arm gas, ook wel laagcalorisch gas genoemd, is afkomstig uit Nederland en wordt geleverd onder een gasdruk van 25 mbar.

  • Rijk gas, of hoogcalorisch gas, komt uit landen als Rusland, Qatar, Noorwegen … en heeft een gasdruk van 21 mbar.

De samenstelling van beide soorten gas is anders. Daardoor moet de infrastructuur voor transport van het aardgas in ons land aangepast worden. Die omschakeling ging van start in 2018. Tegen 2024 zouden alle omschakelingen gebeurd moeten zijn. Om dat vlot te laten verlopen, duurt de conversieperiode enkele jaren en zijn gemeenten op verschillende momenten aan de beurt.


Wat moet u zelf doen?

Natuurlijk is het belangrijk dat uw gashaard geschikt is voor rijk gas. Contacteer daarom een bevoegde technicus voor nazicht. Als u een gashaard bij ons aankocht bij ons na 1999, dan is uw gashaard automatisch voorzien op deze aanpassing. Is uw toestel te oud of niet compatibel, dan dient er een aanpassing te gebeuren. Helaas komen de kosten wel terecht op uw rekening. Misschien is het een goed idee om op hetzelfde moment uw periodieke controle van uw open haard of kachel in te plannen, waardoor u een dubbele verplaatsingskost vermijdt. Als uw toestel voor eind mei 2021 niet is aangepast, dan mag u het niet meer gebruiken. Een niet-aangepast toestel vervuilt immers het milieu en verhoogt het risico op gezondheidsschade door de CO²-uitstoot.


Hoe verloopt de omschakeling van arm naar rijk gas?


Concreet dienen alle gebruikers van arm gas in de Vlaamse provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Brussel om te schakelen op rijk gas. Bent u niet zeker of uw gemeente de omschakeling zal maken? Geef dan uw postcode in onderaan de pagina van de campagne Gas Verandert. De omschakeling vindt steeds plaats op 1 juni van het geplande jaar. Fluvius of uw aardgasleverancier zal u daarover tijdig informeren via een brief. Moet uw gasmeter ook worden aangepast? Dan komt Fluvius bij u langs. Meer informatie vindt u op de website van de Vlaamse overheid of op de website van de campagne. Uiteraard helpen wij u ook graag verder. Bij ons kunt u terecht met al uw vragen over de eventuele omschakeling van uw gashaard van arm naar rijk gas. Neem contact met ons op.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page